Wszystko zaczyna się właśnie wiosną
Wiosna to rozpoczęcie sezonu na grzyby, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, przypisując go głównie na wrzesień – gdy jest wysyp borowików i podgrzybków chyba najbardziej znanych grzybów jadalnych. Tymczasem nasze pierwsze wyprawy z koszykiem, czy aparatem -grzyby cieszą nie tylko nasze kubki smakowe ale i oko, te najpiękniejsze zresztą nie zawsze są jadalne- możemy rozpocząć już na przełomie marca i kwietnia.
Wiosenne grzyby w Polsce
Najsłynniejszy jest chyba smardz, a krążą legendy, że jego smak może się równać z aromatem borowika. Łatwo można go pomylić z piestrzenicą kasztanowatą – grzybem uderzająco do niego podobnym, ale śmiertelnie trującym. Przy okazji należ pamiętać że grzyby z rodziny smardzowatych objęte są ścisła ochroną i niewiele zostało ich w polskich lasach. Grzyby nie lubią suszy dlatego wiosna to dla nich idealny czas – gdy nie jest oczywiście za chłodno. Bardziej znane wiosenne grzyby w Polsce to także; twardzioszek przydrożny czy majówka wiosenna. Rosną one nie tylko w lasach, szczególnie wiele gatunków upodobało sobie podmokłe tereny łęgów – czyli pokrytych lasem wierzbowym obszarów nadrzecznych. Szukać ich możemy także na polach, łąkach, a bywa też tak, że niektórzy szczęściarze natrafiają na nie we własnych ogrodach. Nie pozostaje nam więc nic innego jak uzbroić się w koszyk i atlas grzybów, tyle smakołyków czeka aby przerobić je na potrawki, sosy i zupy!
Najnowsze komentarze