Przepis na idealnie chrupiące gofry

Gofry to wbrew pozorom nietrudny do przyrządzenia posiłek. Można go podać z wieloma dodatkami, w zależności od upodobań. Przyrządzenie gofrów nie trwa długo i nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Kilka składników, chwila czasu i śniadanie lub kolacja gotowe. Polecam ten prosty przepis na gofry przetestować samemu. Są po prostu idealne. Jak te znad morza.

A więc zacznijmy od tego, co będzie nam potrzebne, by zrobić masę na nasze gofry.

Potrzebne składniki

– 2 szklanki mąki pszennej
– 1.5 szklanki mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli

Jak można zauważyć, składników wcale nie ma dużo. Ich połączenie jest dziecinnie proste. Można użyć do tego miksera, aczkolwiek zrobienie tego ręcznie również nie jest trudne.

Przygotowanie

Zacząć należy od oddzielenia białek jaj od żółtek i zostawienia ich w małych miseczkach. Do większego naczynia wsypujemy mąkę, można ją przesiać. Nie jest to jednak konieczne. Następnie do mąki dodajemy mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz olej lub masło. W zależności od tego co wolimy. Całość należy energicznie mieszać. Po kilku minutach, gdy masa jest już jednolita, możemy ją na chwilę odstawić. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Trzeba to zrobić naprawdę dokładnie. Po ubiciu białek dodajemy je do naszej wcześniejszej masy. Ważnym elementem jest to, aby mieszając naszą masę z białkami, robić to odpowiednio delikatnie i powoli. Gdy zrobimy to zbyt szybko, białka stracą swoje właściwości. Gofry mogą wtedy nie wyjść odpowiednio puszyste. A tego chcemy uniknąć. Po połączeniu białek z masą nagrzewamy gofrownice do odpowiedniej temperatury. Odpowiednio wydzielone porcje nakładamy i pieczemy do uzyskania chrupiących i rumianych gofrów. Warto dać im chwilę na to by ostygnęły.

Do gofrów można dodać ulubione dodatki takie jak kremy, dżemy, bitą śmietanę lub po prostu świeże owoce. Wszystko zależy od tego, co lubimy.

Po urozmaiceniu gofrów o dodatki wszystko jest gotowe do podania.

Smacznego!